Vestimentaţia femeilor creştine

iunie 27, 2008

Fiecare creştin ortodox are datoria de a-şi cunoaşte cât mai bine credinţa şi de a se feri de păcat, pentru a dobândi mântuirea. Din nefericire, mulţi creştini nu cunosc ce este păcat ca să se păzească să nu păcătuiască.

Un păcat care este foarte uşor făcut, în special de femei, este şi acesta că femeile poartă haine bărbăteşti. Sigur că unii cititori, şi în special femeile, se vor mira că e păcat a se îmbrăca bărbăteşte.

Chiar din primele capitole ale Vechiului Testament, Dumnezeu le-a făcut primilor oameni îmbrăcăminte de piele, după ce au greşit: „Apoi, a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat” (Facere 3, 21). Deci, prima grijă a lui Dumnezeu a fost să îmbrace oamenii. Nu se precizează cum să fie îmbrăcaţi bărbatul şi femeia. Aceasta se va găsi consemnată mai târziu în Deuteronom: „Femeia să nu poarte veşminte bărbăteşti, nici bărbatul să nu îmbrace haine femeieşti, că tot cel ce face aceasta este urâciune înaintea lui Dumnezeu” (Deuteronom 22, 5). Canonul 62 al Sinodului al VI-lea a hotărât ca „niciun bărbat să nu îmbrace haină femeiască, nici femeile să nu îmbrace cele cuvenite bărbaţilor… Deci cei ce în viitor vor încerca să facă ceva din cele menţionate mai sus, aceştia, de vor fi clerici, să se caterisească, iar de vor fi laici, să se afurisească” (Pidalion – Bucureşti, 1933, pag. 266). Canonul este destul de grav, pentru că se merge până la caterisire şi afurisire, iar în practică vedem că majoritatea femeilor tinere sunt îmbrăcate bărbăteşte. Aş dori să precizez că acest obicei nu s-a introdus la noi decât după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă ar fi încercat o femeie să se îmbrace bărbăteşte înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, acea persoană ar fi fost detestată public.

Astăzi vedem că nu mai este ceva curios, ci este la modă ca femeile să se îmbrace bărbăteşte.

Faptul că aceasta constituie un păcat, datoria noastră este de a arăta adevărul şi totodată a recomanda tuturor a se feri, pe cât posibil, de a nu greşi, potrivit învăţăturii Mântuitorului Hristos, care zice: „Dacă n-aş fi venit şi nu v-aş fi spus, păcat n-aş avea…” (Ioan 15, 22)

Ceea ce este şi mai rău este că unele femei vin şi la biserică îmbrăcate bărbăteşte şi nu numai atât, ci şi când se mărturisesc şi se împărtăşesc. Sigur, cele mai multe dintre ele fac aceasta din neştiinţă, dat tot păcat este, chiar dacă este canonisit mai uşor. Spre lauda unor credincioase, sunt biserici unde femeile nu îndrăznesc să intre descoperite şi, cu atât mai mult, îmbrăcate bărbăteşte. Nădăjduiesc că cele arătate mai sus vor fi înţelese corect şi, în acest fel, se vor împuţina şi păcatele fără voie, din neştiinţă.

+ GHERASIM PUTNEANUL

Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Reclame

Un răspuns to “Vestimentaţia femeilor creştine”

  1. AntigonesWill said

    Totusi pe vremea vechiului testament si barbatii purtau un fel de robe si femeile , totusi era o distinctie intre ele .Si acum exista pantaloni pentru femei si pentru barbati , foarte simplu .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: