„Antidoate” pentru vremuri de crize

Iulie 9, 2008

Câteodată mi se ia vălul de pe ochi şi văd – cu spaimă – în jur: frică, urâciune, răutate, depresie. Mai nou, văd că ne înrăim. Nu mai suntem în stare să ne privim în ochi unii pe ceilalţi. Parcă cresc ziduri în jurul trupului şi orice gest al celuilalt, orice atingere, ne înfurie şi ne lezează profund. În BOR, toţi aproape că am ajuns crizaţi-dăm în stânga şi în dreapta cu ciomege de acuze. Nu ştiu dacă mai e cineva care plânge, poate dacă am plânge mai mult s-ar lipi Duhul de noi. În troleibuz ţipă oamenii unii la alţii din fleacuri, aruncându-şi hămăitoare frustrări şi lăsând răni adânci. Azi am aflat că, acum un an, unul dintre cei mai buni absolvenţi ai lui tata s-a spânzurat. Un om care a făcut naveta toată facultatea ca să îşi poată îngriji mama cu scleroză în plăci, a primit o bursă în America, şi când s-a întors soţia l-a părăsit şi colegii de la servici l-au invidiat peste limita suportabilului. Explicaţia a fost: s-a spânzurat pentru că n-a mai avut niciun sprijin. S-a evitat cuvântul Dumnezeu. Varianta mea: s-a spânzurat pentru că românii au fost vindecaţi de această „boală” (Dumnezeu) sistematic timp de 50 de ani. Credincioşii ştiu că nu sunt niciodată singuri.

Aşadar, antidoate, ca în titlu. Cărţi care vindecă frustrările şi ne ajută la o baie de linişte, să ne limpezim gândurile şi să dispară frica din noi:

Părintele Iustin Pârvu o carte unde se vede cât de strânse sunt toate, scrisă şi pe limba celor nebisericoşi

Şi o carte citită acum un an, care mi se pare la fel de minunată. Aici o găsiţi în format word, gata de download. Se citeşte repede, se plânge, dar sufletul se umple de bucurie şi, ca tot ce e mai curat, vede mai clar după.

Dacă nu este de ajuns, recomand terapie prin Gogol şi o vizită la o galerie de artă, Basil de exemplu. Aici se găsesc şi oameni cu chef de vorbă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: