De citit de Crăciun

noiembrie 4, 2008

Ridică-te şi-nvingi, prin toate

Câte-ai să treci, pân-la sfârşit

Priveşte la Hristos, şi-ntruna

Ridică-te nebiruit

(Traian Dorz – Ridică-te şi-nvingi!)

Desfrâul devine din ce în ce mai accesibil. Ca să nu zic ieftin, că ieftin e oricum. Valoarea sufletului pierdut e irecuperabilă.

Pe un site apare o reclamă la alt site şi nişte poze ale unor domnişoare îmbrăcate sumar, cu ceva asemănător lenjeriei intime în roşu şi alb, cu fundiţe prin punctele esenţiale. Sub pozele ce se succed scrie „Ofertă specială de sărbători”. Aş vrea să pot să nu accesez siteul pe care se face reclama, dar este un dicţionar online absolut necesar mie.

În oferta de televiziune digitală a Romtelecomului „adulţii fără prejudecăţi” pot adăuga la pachetul standard şi pachetul Midnight, cu 4 canale porno, pentru doar 1,4 euro. Preţuri minime! Deviza: „E uşor să fii Dolce!”

Aşa că este la tot pasul. Suntem îmboldiţi în permanenţă să ne spurcăm, fie numai şi cu gândul. A propos, cea mai rea spurcăciune este cea cu gândul. Ea poate urma sau poate preceda faptei. Poate fi urma lăsată în suflet de cuţitul păcatului cu care, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, noi ne-am înjunghiat sufletele.

Un obiectiv al timpului nostru: plăcerea. E uşor să simţi dulceaţa ei; e ieftin, rapid. O dulceaţă amară – veninul de pe fundul paharului (categoric o formulare prea slabă!), de care ne dăm seama abia după ce am gustat-o, după ce ne-am otrăvit şi efortul de a o scoate din noi e uriaş, cu siguranţă peste puterile noastre.

După o perioadă lungă şi foarte tulbure din viaţa mea, am hotărât să nu mai păcătuiesc cu fapta. Atacurile nesfârşite şi epuizante ale gândurilor au rămas. Sper ca acest lucru să fie o încurajare pentru cei ce luptă (dacă cazi de şapte ori, adu-ţi aminte să te ridici şi a opta oară!) şi o avertizare pentru cei ce nu şi-au dat încă seama că trebuie să lupte. Ştiu că este puţin, insuficient şi simplist.

După zile şi nopţi şi luni de luptă mi-am dat seama că, într-adevăr, păcatele trupului ne frâng sufletul. Şi ar fi simplu dacă ar fi doar la nivel de trup. Dar ele rămân în inimă. Şi noi suntem prea obosiţi şi epuizaţi şi murdari ca să mai fugim de ele, cu mintea şi cu trupul. Când duhovnicul mi-a spus să fug de gânduri îmi stătea pe buze să răspund „nu mai pot, părinte!”. Probabil din acest motiv cedăm aşa uşor când vedem şi când ne urmăresc obsedant imaginile şi accesibilitatea păcatului (şi uşurătatea celor care ne spun că nu suntem în rândul lumii dacă nu-l facem). E mult de fugit. Ce facem când obosim? Eu L-am rugat pe Hristos să facă El ceva, că eu oricum nu (mai) puteam şi nu (mai) pot face nimic. Nu ştiam cum să scot păcatul din gând şi nici cum să îmi mut mintea de la el. Pentru fiecare suflet şi pentru fiecare fragmenţel de păcat există un leac diferit. Un duhovnic poate ajuta, dar nu poate ilumina. Numai Hristos poate.

Noi suntem doar pământ păcătos, putreziciune. Hristos S-a coborât până la păcătoşenia noastră ca să ne facă dumnezei. Şi El este infinit mai puternic decât diavolul – diavolul are putere atât cât îl lasă Dumnezeu, ca să ne mântuim. Cu gândul ăsta putem birui deznădejdea. Şi dacă ţinem strâns de gândul că HRISTOS ESTE VIU şi că NOI NU PUTEM SĂ FACEM NIMIC FĂRĂ EL, dacă vorbim mai des cu El şi mai puţin cu dracul, El ne va da lumina sfintei sărbători a naşterii Lui. În dar, special pentru fiecare dintre noi.

Încerc să nu uit că vine o sărbătoare sfântă. N-am trăit niciodată sărbătorile într-o atmosferă de sfinţenie. Şi cred cu din ce în ce mai multă tărie că sfinţenia nu există până nu descoperi că o porţi în suflet. Aşa că, oricât de mult ne-ar ataca dracul, să ne aducem mereu aminte că noi aparţinem NUMAI LUI HRISTOS. Să-L rugăm să ne dea darul sfânt al luminii Lui.

Reclame

4 răspunsuri to “De citit de Crăciun”

  1. Foarte frumoasa marturisire, de mare folos oricui. Numai titlul nu l-am inteles. Ce e de citit de Craciun?

  2. Diana said

    Postul, este legat de Craciun. Numai ca n-am mai avut rabdare si l-am publicat mai repede

  3. 🙂

    I-as zice mai degraba: „Ridica-te si-nvingi”. Nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: