The magic of understatement

noiembrie 4, 2008

Mi-am cumpărat primul roman după 3 ani. De la librăria engleză, lângă Humanitas Kretzulescu. Nu am mai citit romane pentru că am descoperit că mândria de a interpreta la nesfârşit îmi este mai mare decât bucuria lecturii. Romanul este de unul dintre preferaţii mei, Kazuo Ishiguro şi se cheamă „An artist of the floating world”. Da, acelaşi Kazuo care a scris „Rămăşiţele zilei”, o carte genială, după care s-a făcut un film cam puţin genial pe care însă l-a văzut toată lumea.

Cu ocazia acestui roman, şi cu ocazia bucuriei (nu plăcerii, căci plăcerea este invazivă, bucuria este contemplativă) citirii lui, am făcut nişte legături la fel de bucuroase. Understatementul este o tehnică literară prin care se spune mai puţin decât se vrea, dar această penurie de exprimare are implicaţii adânci. Pe Kazuo, indiferent de roman, îl simt apropiat, intim, magic prin simplitatea şi demnitatea cu care scrie. Simt că roşeşte de fiecare dată când îi descopăr altă realitate sufletească. Simt că este un om în spate, nu un personaj, o fiiinţă, nu o ficţiune. Este magia bunului simţ în literatură. Şi acelaşi bun simţ şlefuit cu talent de bijutier deosebeşte această literatură de masa înspăimântătoare a scrierilor din ziua de azi (poate cu excepţia unui Waterland sau a Anitei Brookner)

Dacă le-aş pune faţă în faţă, aşa ar fi taina vieţii faţă de lumea din ce în ce mai pornografică din jur. Taina sufletului, care se descoperă încet, în faţa căreia nu trebuie să ne mândrim – pentru că altfel se evaporă şi doare – şi care nu suportă dominare. Duhul dat omului, care trebuie să ajungă din nou să îl domine. Dumnezeu se descoperă într-un vânt uşor, nu în furtună.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: