Locuri de bine

martie 16, 2009

Deşi devine un oraş înrăit, Bucureştiul pare să îşi mai păstreze aerul de bine pe care îl avea în vremi de normalitate. De ceva timp mă învârt între locuri de BINE, ca să uit de violul sufletesc repetat pe care mi-l produce economia de piaţă, şi în general pieţificarea vieţii noastre de zi cu zi. Încerc să nu mă mai dezbat, vorba lui Dan Puric, să stau în rezervă şi să respir liber.

De la 1 martie s-a deschis Basil Art, cum îi zic eu Basil 2, un loc unic, care mă ridică. Oricât de mari depozite de durere mi-aş strânge, sufletul mi se înseninează când ajung acolo. O casă luxoasă, aranjată cu pace – adică cu tot bunul-simţ, artisticul, discretul, pe care îl implică. Un loc în care se neutralizează talibanizarea, şi unde frumosul (clasic şi modern, şi chiar postmodern) ocupă loc de cinste. Sper să nu-l strice comercialul şi liberalismul ideilor în viitor.

Vasiliada, ca să bei un ceai şi să te împărtăşeşti de simplitate. Linişte, o atmosferă intimă şi frumoasă. Icoanele de jos şi din ceainărie. Un loc de unde să cumperi cărţi bune şi mai ieftine decât în celelalte librării. Dacă merg la Green Tea, obligatoriu să fie la mansardă. Când vorbeşti despre Green Tea, nu mai poţi să ridici în slăvi băutul ceaiului acasă. Pur şi simplu, atmosfera este totul – mirosul, muzica, ceainicele, scaunele, tablourile, mesele, pernele. A, să nu uit. Cel mai important, dacă mergeţi la Green Tea, nu rataţi toaleta. Este absolut spectaculoasă! Pentru achiziţii de muzică, o plimbare prin Cărtureşti Arthur Verona. E un loc bun în care să te plimbi, are ceva camere, şi foarte foarte multe CD-uri.

Cum fără artă nu se poate, neapărat la teatru. Don Quijote la Naţional, ceva la Rapsodia. Un spectacol rusesc mă scoate din ritmul fast-forward şi mă plonjează în eternitate.

Cireaşa de pe tort. Bucureştiul ar fi ras până acum dacă n-ar fi  bisericile. Cu puţine excepţii, e bine să nu nimeriţi prima oară la Liturghie, duminica. La o astfel de „excepţie” am fost ieri. La Răzvan, biserica din spatele Bisericii Sf. Gheorghe Nou, nu e călcătura pe picioare, coatele în ficat şi înjurăturile tipice, care de obicei mă fac să ies din biserică mai rea decât am intrat. O parohie mică, într-o biserică foarte foarte veche, unde catapeteasma aurită străluceşte în mijlocul zidurilor afumate de timp, ca o adevărată inimă. O comunitate închegată şi o rugăciune ca în biserica primară. În timpul slujbei parcă nimeni nu respiră, doar scârţâitul uşii se aude când mai intră cineva. Enoriaşii nu vin la biserică de ieri, deci am avut ce învăţa de la ei. Chiar dacă eşti prima oară la Răzvan, te simţi într-un duh. Un preot paroh de stimat şi de iubit, măcinat de durere şi dragoste şi fără politeţuri goale, doar de dragul protocolului. Răzvan e un loc unde poţi să iei o pauză de frică. Sfântul Mina Vergu este o bijuterie, dar are restricţii de oră. Pentru o incizie în urât şi în lipsa de comunicare a vieţii noastre supra-ultra-tehnologizate, cel mai bine e să ajungi acolo pe la 7-7.30 seara – nu mai e multă lume, şi o să găseşti şi pace pentru rugăciune şi un preot cu timp să se roage pentru tine. Stavropoleos, cu un cor splendid şi cu o linişte mormântală, e idealul pentru o liturghie mai aproape de Hristos. Cum e foarte mică, mai bine ajungi acolo de la început.

Pentru plimbat, în locul unui parc suprapopulat de mici, înjurături, obscenităţi şi alte primitivisme, am ajuns să prefer o stradă. Sunt multe străzi care şi-au păstrat aerul de bine, de la cele centrale (ca Icoanei de exemplu) până la cele care îmi sunt mai aproape decât puteam crede. Multe „obiective” de pe lista asta sunt pe Popa Soare, de exemplu.

Dacă vreţi să vă apucaţi de decoraţiuni sau să vă smulgeţi copilul din faţa televizorului, calculatorului, etc. încercaţi Casa Retro. Deşi are un program foarte limitat, timpul petrecut acolo merită, atât pentru achiziţii ingenioase cât şi pentru căldura umană care te întâmpină.

Sper să mai descopăr şi alte locuri, dar cel mai important cred e să descopăr oameni locuiţi de bine, pentru că ei contribuie la sporirea lui în lume.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: