Poveste de primăvară

August 17, 2009

„De undeva, din depărtare, un glas mă chema în primăvară, duios și pătrunzător ca un dor, ca un zvon de iubire. Dar chemarea nu avea răsunet în sufletul meu. Ci glasul chema necontenit, duios și stăruitor ca un dor, ca un zvon de iubire.

Și într-un târziu am întrebat încet și zguduitor:

Unde este primăvara mea?

Și toate ecourile sufletului au repetat prelung și răscolitor:

Unde este primăvară?

Și nu era în suflet nici un răspuns. În tăcerea încremenită din străfunduri, doar fâșii mari de durere își multiplicau la nesfârșit sfâșierea.

În depărtare, pe gene lungi de cer albastru atârnau lacrimi, în care un soare, abia ghicit undeva, aprindea strălucire de topaz. Fulgi de frumusețe inefabilă umpleau necuprinsele spații și, sub înaltele cupole de văzduh, în dangăte răsunătoare, glasul a început să strige: Vine primăvara! – duios și clocotitor ca un dor, ca un zvon de iubire.

Și deodată, în suflet, din sfâșiere în sfâșiere, au început să se înalțe arome nemaicunoscute. În fire lungi și subțiri se întretăiau arome. De pretutindenea aromea a durere, a renunțare și sacrificiu. Și toate împreună aromeau a miracol. În mare taină, nevăzute fire de miracol se urzeau între ele și nu mai era în suflet nicio sfâșiere. Din tămâierul sufletului, buna mireasmă urca într-o liniște îndurerată, dar dulce spre înalturi și se așeza, inponderabil, pe fulgii de frumusețe care continuau să colinde peste vastele spații. Și a fost așa de mare taina acestei contopiri că un fascicol mare de lumină a brăzdat, de la Răsărit la Apus, infinitele spații. Era un zâmbet și o Bună Vestire.

Undeva, Divinul zâmbea iar primăvara cânta duios și mistuitor ca un dor, ca un zvon de iubire.”

(din Aspazia Oțel-Petrescu, Doamne strigat-am!, Ed. Platytera, București, 2008, pag. 355-356)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: