Rămăşiţele

Octombrie 26, 2009

Unii ştie, alţii nu, dar mâine se sărbătoreşte ocrotitorul Bucureştiului. Nu s-ar zice, căci bucureştenii tot aşa încruntaţi şi grăbiţi sunt, de mult se ocrotesc singuri, ce să caute ei cu un ocrotitor. Sâmbătă dimineaţa se anunţa la ştiri că vor sosi rămăşiţele Sfântului Vasile cel Mare din Grecia. Şi că la Patriarhie în deal e o coadă mare, la care trebuie să fii nebun să stai. Oamenii sănătoşi preferă o friptură şi nişte ştiri adevărate. Nu s-a pomenit nimic că avem un sfânt în dealul Patriarhiei, cu trup întreg, neputrezit de atâtea sute de ani, şi că din Grecia se va aduce racla cu sfinte moaşte – adică tot trup neputrezit şi cu bună mireasmă – ale Sfântului Vasile cel Mare. Ce trup neputrezit, doar noi ne gândim cum să ne îmbuibăm mai tare ca să fim un ospăţ consistent pentru viermi, cu ce ultim parfum să ne parfumăm hoitul, şi mai ales cum să ne apărăm de criză.

După ce am stat la coadă patru ore, în ciuda tuturor predicţiilor sumbre, m-am certat cu gardienii care respectă ordinele şi, asigurând paza oamenilor credincioşi care stau să se închine la moaşte, aruncă chiştoace pe jos, şi am citit inspirat-intitulatul afiş al Crucii Roşii Stimaţi pelerini (de unde rezultă că numai stimă se poate simţi pentru noi, nicidecum dragoste, că e o senzaţie expirată), am ajuns în fine în faţa sfintelor moaşte, unde am fost scurt bombardată cu „nu se stă pe loc, vă rugăm”. Ce să te concentrezi să te rogi, doar n-ai venit pentru aşa lucru absurd, ci doar ca să împlineşti o formalitate anuală, în urma căreia se întăresc relaţiile diplomatice ale bisericii şi presa face tot posibilul să ne ajute să fim mai raţionali şi mai puţin credincioşi.

În sfârşit, vă doresc să ajungeţi să vă închinaţi sfinţilor din deal, să primiţi bucurie, şi în caz că găsiţi pe traseu rămăşite de mitocănie, ipocrizie şi fariseism, treceţi-le cu vederea şi lăsaţi-vă, dragi pelerini, inundaţi de credinţă, nădejde şi dragoste.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: