Fericire

martie 10, 2010

Ceva despre care nu se prea vorbește. Este prea incorect politic. Nu se menționează, decât prin substituții ei, bani, poziție socială, număr de aventuri amoroase, număr de prieteni, case, posesiuni de toate felurile. Atât de prinși suntem în hățișul lucrurilor că nu mai vedem ceea ce se află în spatele lor, nu ne mai dăm seama că ele sunt de fapt măști, paravane, după care ne ascundem bucuria și dragostea sau ura. Foarte rar aud „sunt fericit” – aud mai des sunt mulțumit, sunt supărat, sunt liniștit, sunt deprimat. Aseară citeam un text din Steinhardt:

„A fi creștin, e bine să nu pierdem din vedere realitatea aceasta, e o fericire, o taină dulce, un minunat secret. Să știi că Iisus e Fiul lui Dumnezeu și al Omului, statornicul nostru însoțitor, că îl putem oricând chema, ne ruga, ne încredința Lui, a-L avea drept exemplu, a simți că față de El suntem răspunzători de cele ce facem ori nu facem, că nu-L putem trăda și batjocori prin faptele noastre rele fără a ne rușina în adâncul sinei noastre, că nu suntem singuri și părăsiți la bunul plac al determinismului sau hazardului – ce fericire mai acută poate fi în clipele noastre de restriște, descumpănire, ispite și frustrare, ori de liniște și bucurie?

Frigul și întunericul ne pot asedia, răul se poate oști împotriva noastră, dar nu pot înfrânge cu desăvârșire resorturile noastre lăuntrice, nu ne pot devasta sufletul deoarece purtăm în noi focul Botezului. Suntem botezați cu apă, desigur, dar apa aceea e Foc și e Duh, în chip invizibil, tot astfel cum pâinea și vinul din Sfânta Împărtășanie nu sunt pâine și vin ci Trupul și Sângele lui Hristos. ” (N. Steinhardt Dăruind vei Dobândi, Editura Mănăstirii Rohia, 2006. p.219)

În ultima perioadă, una de dezamăgiri și imense bucurii, îmi vine din ce în ce mai des să răspund că sunt fericită atunci când sunt întrebată ce mai fac. Chiar și în spatele durerilor, se ascunde o piatră tare, o temelie care emană fericire ce nu poate fi surpată de tot veninul veacului ăstuia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: