De duminică

iunie 6, 2010

„Desăvârșirea vieții creștinești, după cum glăsuiesc toți Sfinții Părinți, este nemărginita smerenie. Smerenia desăvârșită înseamnă desăvârșirea vieții Creștinești. Fiecare suflet smerit și supus are gânduri pașnice și liniștite, blânde și pline de dragoste și bunătate; el luminează nu numai făpturile vii, ci și lucrurile. Gândurile noastre sânt o mare putere ce se află în noi – de aceea, cu ce gânduri petrecem, astfel ne este viața!

Gândurile noastre înrâuresc nu numai asupra noastră, ci și asupra tuturor: dacă avem gânduri de pace și de liniște, ele sânt binefăcătoare sistemului nervos al tuturor viețuitoarelor înțelegătoare, dar și al animalelor și plantelor. Și lumea plantelor simte gândurile noastre! Eu m-am minunat că acum mulți au descoperit acest fapt, că și plantele simt gândurile noastre și așteaptă de la noi purtare de grijă și dragoste..

Dar dragostea e Dumnezeul nostru! Dacă ne folosim cu dragoste în viață, ne folosim de însuși Domnul. El este putere și tărie; numai El hrănește simțirile îngerilor, sfinților și ale noastre, ale tuturor celor de pe pământ care-L căutăm din inimă. Numai El hrănește dragostea noastră. Fără Dumnezeu – iar el este dragostea – nu am putea trăi!

(…) Tot ce e mărginit nu ne poate hrăni, dar noi, chiar de suntem făpturi mărunte, căutăm ce-i fără de sfârșit și fără schimbare. Singur Dumnezeu, ce hrănește inimile Îngerilor și ale Sfinților, hrănește și simțirile inimii noastre. Nu contează dacă Îl cinstim sau nu, El nu se depărtează de viață; El este întemeietorul vieții și trăiește în lăuntrul fiecărei făpturi, în inimă. ”

din Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița Pace și bucurie în Duhul Sfânt, Predania, București, 2010,  pg. 207-8

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: