Durere. Bucurie. Tușe

august 16, 2010

Ieri a fost cel mai mare praznic al Maicii Domnului, Adormirea. Majoritatea persoanelor pe care le cunosc și care poartă numele Maicii Domnului se feresc ca de foc să primească felicitări în această mare zi. Se gândesc că e ca și cum le-ai ura să moară mai repede. Nici măcar nu înțeleg de ce e așa mare praznic. De să prăznuiești o mutare la cer?

Orice credincios care trece prin focul vieții ăsteia își dorește măcar o dată să fie în locul fără durere, cu liniște și cu bucurie, unde să audă mereu cântări de slavă, și nu bârfe, dezastre, răutăți. Oricare dintre noi dorește măcar o mutare temporară la ceruri. În ortodoxie moartea drepților este un motiv de bucurie, pentru că în fine ajung acolo unde merită. Dacă moartea unui drept este o bucurie, cât de mare poate fi bucuria că sufletul Maicii Domnului este ținut în brațele Fiului ei? Cât de mare poate fi bucuria unei reuniri și unei mijlociri puternice? Pentru că de acolo de unde este, Maica Domnului, cea care ne iubește nespus, mijlocește mântuirea noastră. Și ce altceva mai minunat îi poți ura cuiva decât să fie bun, drept, sfânt, așa ca să fie ocrotit de Maica Domnului și ținut mereu în brațe de Dumnezeu? Unde este durerea în urarea asta? Probabil doar în neputința de a o înțelege și în secularizarea mentală de care beneficiem în mare grad.

Tot pe 15 august au pătimit Sfinții Martiri Constantin, Constantin, Radu, Ștefan și Matei Brâncoveanu și Ianache Văcărescu. Toți, pentru că nu au vrut să se lepede de ortodoxie. În ziua pătimirii lor Sfântul Constantin Brâncoveanu și Maria Doamna  împlineau 40 de ani de căsătorie și era și ziua de nume a Doamnei Maria. Câtă durere poți simți de ziua ta și de mare praznic, când soțul tău, împreună cu fiii tăi, sunt uciși? Câtă bucurie poți simți când îi știi mântuiți? Unde se trage granița?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: