Pentru insomniaci

Octombrie 7, 2010

Azi am citit un text de Mitropolitul Antonie de Suroj, care mi se pare de mare folos. Iata-l:

 

„Iata acest sfat primit de la parintele meu spiritual, pentru care ii sunt profund recunoscator. El m-a sfatuit ca, inainte de a merge la culcare, sa fac cinci inchinaciuni – nu se pune problema sa le facem in camera unde ne vom ruga sau intr-una speciala, ci de a ne aseza in fata lui Dumnezeu si „de a ne inchina Lui in duh si adevar” (In 4, 24) din toata fiinta noastra si a zice „Doamne! pentru rugaciunile celor ce ma iubesc, mantuieste-ma si ma ocroteste”. Apoi, imi zicea parintele Atanasie, aseaza-te pe pat, nu te impotrivi duhului tau si aminteste-ti de toate persoanele ale caror chipuri apar in memoria ta, a tuturor celor ce te iubesc. Noi avem, fiecare dintre noi, persoane care ne iubesc, care, aici pe pamant, cu adevarat, cu toata sinceritatea, ne vor binele, care viseaza sa ne vada impliniti, sa crestem la vocatia desavarsita de om si de crestin. Si de fiecare data cand memoria noastra evoca numele si imaginea uneia dintre aceste persoane, dam slava lui Dumnezeu pentru ca efectiv exista pe pamant sau in cer (daca acea persoana a „adormit”) o persoana ca aceasta si ii cerem lui Dumnezeu sa o binecuvanteze pentru dragostea sa. Antrenand astfel amintirile, fara a scormoni in memorie, lasam imaginile sa apara liber.
Ne vor aparea atunci apropiatii nostri, parintii, cei pe care i-am intalnit de curand si care ne-au iubit cu o iubire sincera. Apoi vor aparea, poate, sfintii apropiati inimii noastre, pe care ii cinstim in mod special. Ei vor aparea intr-o lumina noua, lipsita de orice „obiectivitate”, caci ei au o relatie personala cu noi. Nu vor face aceasta doar pentru ca ii iubim, ci pentru ca ne-ar fi imposibil de a face ceva daca ei nu si-ar intoarce fata spre noi, daca dragostea lor, grija lor fata de noi nu ne-ar misca inima… Fiecare dintre noi poate evoca pe Sfantul Nicolae Facatorul de minuni, Serafim de Sarov sau alti sfinti. Fiecare dintre noi poarta numele unui sfant si se gaseste legat de acest sfant sau de aceasta sfanta pentru totdeauna. Din momentul Botezului nostru, acest sfant sau aceasta sfanta se roaga pentru noi, se gandeste la noi, ne inconjoara cu dragostea sa, cu o dragoste pe care rareori o intalnim pe pamant. In sfarsit vor aparea inca, poate, alti sfinti, a caror viata am citit-o sau am auzit vorbindu-se despre ei, a caror icoana ne-a emotionat, care vor fi intrat in viata noastra si ar fi transformat-o oarecum….
Dupa aceasta, sa adormim.Intram astfel in somn insotiti de sfinti. Iar deasupra acestei adunari a sfintilor este Dumnezeu cel Viu si Maica lui Dumnezeu. Atunci se va realiza in noi cuvantul din Vechiul Testament „Eu dorm, dar inima mea vegheaza” (Cantarea Cantarilor 5,2), aceasta inima este vie. Doar constiinta mea se stinge, dar inima bate, in comuniunea dragostei cu lumea celor vii si cu lumea celor morti, pentru care nimic nu se traieste in afara dragostei si in care toti ne iubesc cu o dragoste inepuizabila.
Aceasta este la indemana intregii lumi. Rostiti „Doamne, pentru rugaciunile celor care ma iubesc, mantuieste-ma si ma ocroteste”. A ne aminti de dragostea care a facut posibila viata noastra, o putem face fara prea mari eforturi. Oricare ar fi greutatile care apasa pe umerii nostri, oricare ar fi epuizarea noastra datorita oboselii sau bolii, oricat ar fi de imprastiat duhul si starea noastra nervoasa, aceasta modalitate de a adormi este intotdeauna posibila.”

(din Antonie de Suroj, Taina vindecarii, Ed. Reintregirea, Alba Iulia 2009, pg. 43-44)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: