Une chambre à soi

Aprilie 13, 2011

O cameră separată. Ceea ce orice regim opresiv și de control interzice cu desăvârșire. Dreptul la intimitate, pentru că în intimitate, când te strângi în tine, devii puternic. Ai șansa să te concentrezi, să te aduni, și să fii în fața propriului tău suflet. Te poți vedea așa cum ești și îți poți controla potențialul, talantul. Poți crea și studia. Devii bogat.

Atunci când intimitatea este violentată – prin intruziune sau exhibiționism – sufletul se dezechilibrează. Nu mai știi cine ești, și brusc nu mai poți nimic. Gândurile îți sunt întrerupte și toate premisele pentru mizerabilizare și rutinizare sunt îndeplinite. Ajungi la nivelul unui șobolan care trebuie să alerge în cursă, și nimic mai mult. Un mijloc de producție, o gură de consum.

Ceea ce comunismul a început, prin desființarea legală și obligatorie, a spațiului (proprietății, timpului) privat, capitalismul desăvârșește, ca vrednic urmaș, prin exhibiționism. Bârfă, can-can, big brother. Orele din fața televizorului și calculatorului, și dialogul înghețat cu apropiații, cu prietenii cu care nu mai ai timp să te vezi decât virtual.

Spațiul privat devine public, obiect de dezbatere și de viol. Singurul teritoriu care rămâne de apărat, camera noastră separată, care ne garantează libertatea, intimitatea și pacea, este sufletul. Atâta timp cât suntem sinceri cu sufletul și cu conștiința noastră, rămânem liberi.

Anunțuri

3 răspunsuri to “Une chambre à soi”

 1. ileana said

  Un container à soi, cam asa arata investiţia in tinerii intelectuali, in Franta lui SarKozy.
  Pentru a fi rezolvata problema „cazarii” studentilor la Paris, se vor construi ansambluri arhitectonice din module metalice, adica din containere, pentru o chirie modica de doar 300 de euro!
  Va imaginati cam cum arata intimitatea studioasa intr-un spatiu in care cand se trage apa intr-un modul, vibreza intreaga cladirea?
  Va imaginati tihna si romantismul vietii intr-o conserva, racordat la cablu, putand sa accesezi ultimele stiri privind faptele de vitejie ale soldatilor francezi?
  Este complicat in Romania?
  Parfois oui, parfois non.

  • Diana said

   Nu am vrut să particularizez pentru România și/sau Franța, ci m-am referit la felul post-postmodern de a fi și de a supraviețui. Până la urmă, intimitatea și libertatea au devenit de mult aspecte ale vieții interioare, sufletești, dispărând din viața noastră exterioară. Aici, în România, viața de acum este doar o mizerabilizare, în continuarea celei din comunism. Titlul este traducerea în franceză a titlului eseului Virginiei Woolf, O cameră separată.

 2. Ina said

  Cine-ar fi crezut in urma cu cativa zeci de ani, ca asa ceva poate fi posibil?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: