Frumoasă deşteaptă şi degeaba

iulie 11, 2012

Caracteristici esenţiale. Şi un sens al vieţii limitat, redus la birocraţie, hârţogărie, a bifa. Instituţie fără sens profund.

Sunt frumoasă, deşteaptă, dar degeaba sunt aşa dacă nu m-am măritat încă. Nu bagă nimeni de seamă – cel puţin cei care emit fraze ca cea din titlu – că poate sunt lucruri nerezolvate din trecut. Poate mi-e frică. Poate mi s-a spus suficient de des că o căsnicie mă va face nefericită. Am verificat, temeinic, perseverent şi sistematic şi anunţ public că aşa este. Aşa este până când mă hotărăsc să verific contrariul. Pentru că ce cred se întâmplă. Întotdeauna. Nu este o generalizare.

Este nedrept să reduci sensul unei persoane la o instituţie. Cândva, cineva important din viaţa mea mi-a spus că măritatul este o bifă pe foaia de parcurs a vieţii. Am simţit că e prea simplu, şi am fost dezamăgită. E mai mult decât atât. Dar nici chiar totul. Dacă nu sunt măritată, nu sunt degeaba. Calităţile mele rămân. Sunt în continuare cineva în care Cineva S-a imprimat, a suflat viaţă, şi care este ţinut pe braţe, iubit, apărat. A nu mă mărita nu mă anulează ca persoană.

Poate este vorba şi despre frustrarea lor. Poate că nu vor să sufere singuri. E nevoie să îngroşăm rândurile. Aşa gândeam până sâmbătă, când am primit gândul că deplinul este posibil, este aici, este accesibil. Că o căsnicie poate fi invitaţie la deplin, dacă sunt pregătită să mi-o asum şi să o primesc. Dacă sunt pregătită să sufăr, va fi suferinţă şi umilinţă. Şi dacă sunt pregătită să exist degeaba, degeaba va fi, oricât de frumoasă şi deşteaptă aş fi eu. Totuşi, mi-ar părea rău să resping aşa o invitaţie, doar de dragul celor pe care le-am învăţat sistematic şi cu încăpăţânare. Aş vrea, mai degrabă, să experimentez trăirea de acum, în locul unor scenarii mentale bazate pe trăirile altora, care doar la suferinţă m-ar duce.

Deci, frumoasă, deşteaptă şi cu potenţial pentru deplin (orice ar fi deplinul, orice formă socială sau instituţională ar lua, dacă îmi dau voie să simt voi şti când apare deplinul în viaţa mea interioară). Aşa mai merge, e mai congruent cu mine şi cu ce s-a turnat – o măsură bună, îndesată şi cu vârf – în mine.

Reclame

2 răspunsuri to “Frumoasă deşteaptă şi degeaba”

 1. http://florploiesteanu.blogspot.ro/2010/05/un-fel-de-dar-de-nunta-pentru-andreea.html
  Desi am scris aceasta poezie pentru o alta fata care are si ea cu ce, este un dar potrivit pentru toate cuplurile care fac alegerea de a-si impreuna destinele. Sa fie cu noroc! Bun!

 2. Roxana said

  Te-ai gandit oare ca poti fi frumoasa si desteapta pentru oamenii din jurul tau, sau pentru Dumnezeu? Ca daca nu te-ai maritat (inca) frumusetea si desteptaciunea ta nu sunt degeaba? Ar fi intr-adevar degeaba daca te-ai marita cu cineva care sa le ignore,sau care sa fie chiar invidios pe ele.
  Este nedrept sa reduci sensul unei persoane la o institutie, dar ce sa-i faci, traim intr-o lume nedreapta care considera de exemplu ca barbatii frumosi si destepti nu sunt degeaba, fie ca sunt casatoriti, fie ca nu sunt casatoriti.
  A nu te casatori nu te anuleaza ca persoana. Te poate anula (in imaginarul ei) mentalitatea lumii cazute in care traim. Spre exemplu cunoastem termenul depreciativ de „fata batrana”, dar termenul echivalent de „fecior batran” nu exista. Fair enough, isn’t it?
  Putem trai degeaba sau cu folos indiferent de statutul nostru civil. Si oricum Dumnezeu ne-a facut pe toti frumosi si destepti. Important este ca acest potential ascuns la unii sa fie descoperit si pus in valoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: